marți, 7 aprilie 2020


Când graba strică treaba

Am onoarea!
Referitor la dezbaterea proiectului de modificare a Legii nr.223/2015 care a trecut de votul Comisiei de apărare ordine publică… din Senat în data de 07.04.2020 cred că trebuie să facem câteva sublinieri pe care le consider importante și care, dacă nu vor fi luate în seamă și nu vor fi comunicate către Parlament, vor avea consecințe negative asupra demersurilor făcute pentru îndreptarea nedreptăților cauzate pensionarilor militari prin modificarea Legii nr.223/2015.
Repetarea procentului de 80% la două articole diferite, art.28 și art.29 din proiectul de lege (Legea nr.120/2020) este o aiureală în defavoarea noastră.
Adică, ar rezulta că vom beneficia de 80% din 80% pentru că în proiect se prevede la art.28 (pct.2 din proiect) că:
„2. La articolul 28, alineatul (1) se modifica și va avea următorul cuprins;
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este stabilită ca 80% din veniturile brute, impozabile din 6 luni consecutive, din perioada cea mai favorabilă din întreaga activitate, în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art.3 lit.a)-c).”
  La art.29 proiectul prevede că:
„5. La articolul 29, alineatul (1), litera a) se modifica si va avea următorul cuprins:
a) militarii, politiștii și funcționarii public! cu statut special, cu vechime cumulata conform art.3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de
80% din baza de calcul prevăzută la art.28;”.
  Ca să fie O.K. ar trebui să se preia textul art.28 alin.(1) din Legea nr.223/2015 inițială/nemodificată, chiar și fără a doua frază din art.28, adică: „Art. 28 - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la Art.3 lit.a)-c).
La media obţinută se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale”.
Restul este în regulă sau, mă rog, se putea ceva mai bine.
Poate citește și cel care dă cu barda (legiuitorul)... în favoarea noastră.
Bătălia finală se va da la Camera Deputaților.

Cu respect ,
Col.(rtr.) Marin BUȚIU