marți, 21 aprilie 2020

Și pensionarii se împușcă, nu-i așa?”
Parafrazând titlul celebrului film „Și caii se împușcă, nu-i așa?” în care frumoasa Jane Fonda nu a „împușcat”, din păcate, un „Oscar”, constat că, dacă link-ul de mai jos nu este un fake news, unii doctori, uitând că nimeni nu este profet în țara lui, au început să se creadă, în mod total abuziv, stăpâni pe generația noastră, a celor peste 65 de ani.
Mai mult, au început să „gândească” și să pluseze și spre generația celor între 40 și 65 de ani, în sensul de a ne trece în carantină încă vreo trei luni, deocamdată.  Adică din autoizolare direct în carantină. 
Ce au în căpățâna lor super-titrată (or fi buni mânuitori de viruși dar slabi psihologi), când induc o stare de disconfort, ca să nu spun de panică, în rândul a milioane de români?
Apropo, doctorii peste 65 de ani sau viitorii de peste 40 de ani sunt exceptați de la respectarea Constituției și a O.M., adică sunt mai presus de lege și circulă liber?
Unii dintre ei se cred imuni la covid-19 și nu respectă regulile minimale de protecție pe care le pretind tuturor românilor. La fel au procedat și unii popi care acum sunt internați, uitând că Dumnezeu te ajută dar îți dă minte ca să te ajuți și singur.
Iată link-ulhttps://www.capital.ro/planul-lui-adrian-streinu-cercel-ce-ar-trebui-sa-se-intample-cu-batranii.html
Sigur că bătrânii, cu excepțiile de rigoare, sunt mai echilibrați și mai raționali decât tinerii și, chiar dacă se încalcă Constituția României prin O.M., au acceptat și acceptă PRIVAREA DE LIBERTATE, adică „arestul” la domiciliu 22 de ore din 24 de ore (pentru tratament egal, adică nediscriminatoriu, ar trebui ca „tinerii” de sub 65 de ani să stea acasă între orele 11:00 și 13:00 pentru a se evita „înghesuiala”). 
Ați văzut vreun bătrân să facă grătare prin păduri sau prin cimitire ori să încingă hore prin fața spitalelor sau prin parcuri!? 
Ați văzut vreun bătrân să conducă autoturismul beat și fără permis de conducere care să și fugă de polițiști!?  
Eu nu am văzut.
Întreb retoric pentru că PERICOLUL NU SUNT BĂTRÂNII, discriminați pe criteriul vârstei, ci iresponsabilii de toate vârstele, iar dacă unii bătrâni aleg posibila moarte în schimbul libertății este DREPTUL LOR constituțional.
La polul opus bătrânilor noștri sunt idioții și nespălații care circulă când au chef și pe unde vor, nu lucrează, nu au plătit niciodată și nu plătesc CAS și CASS dar profită din plin de ajutoare sociale și tratamente medicale, asigurate din contribuțiile celor onești, nu respectă legile, regulile de igienă și O.M. dar au bani (dacă nu au, fură) pentru cantități industriale de țigări și băuturi alcoolice și, cu capsa pusă, sunt la un pas de o răzmeriță pentru că s-a încins mălaiul în ei și, profitând că sunt generația „#tefal”, comit infracțiuni zilnic iar organele de ordine iau „măsuri graduale” împotriva lor (aici este și vina politrucilor care nu amendează de îndată Codul penal și legea specială privind folosirea graduală a forței și uzul de armă).  O „diasporeză” gălăgioasă spunea că în Austria respectă legea pentru că i se pune pistolul la tâmplă dacă dă din clanță.
Nu la fel se procedează, de multe ori, și cu un bătrân care, dacă duce gunoiul la ghenă și n-are declarația asupra sa este „premiat” imediat cu o amendă. Concluzia, unii sunt toleranți cu infractorii și drastici, de fapt abuzivi, cu contravenienții cărora ar putea să le aplice, prima dată, sancțiunea „avertisment” (conform art.5 alin.(2) lit.a) din O.G. nr.2/2001).
Sigur că la nivel social, în ziua de azi, s-a ajuns ca să alegem între viață și respectarea Constituției. Chiar dacă prevalează viața într-o situație fortuită, NIMENI NU ARE DREPTUL SĂ DISCRIMINEZE UN POPOR PE CRITERII DE VÂRSTĂ, pentru că se îngrădește libertatea individuală și libertatea de mișcare pe criterii de vârstă (a se vedea prevederile din CONSTITUȚIE:
ARTICOLUL 16 - Egalitatea în drepturi
(1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și FĂRĂ DISCRIMINĂRI.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
ARTICOLUL 23 - Libertatea individuală
(1) LIBERTATEA INDIVIDUALĂ și siguranța persoanei sunt inviolabile.
ARTICOLUL 25 - Libera circulație
(1) Dreptul la LIBERA CIRCULAȚIE, în țară și în străinătate, este garantat. Legea stabilește condițiile exercitării acestui drept.
ARTICOLUL 53 - Restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți
(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea… sănătății…;  
(2)… Măsura trebuie să fie proporţională cu situația care a determinat-o, SĂ FIE APLICATĂ ÎN MOD NEDISCRIMINATORIU și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertăţii” 
și din
O.G. NR.137/2000, art.2 alin.(1) „Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, VÂRSTĂ,…”).
Cine răspunde, prin discriminarea bătrânilor, pentru încălcarea legii supreme?

Cu respect, la toți sănătate!
Col.(rtr.) Marin BUȚIU