miercuri, 1 aprilie 2020






ISTORIA  SE  REPETĂ
(tânăr vs bătrân)

Gânduri de 01 Aprilie... și nu numai
 
România în Primului Război Mondial (1916-1918) a demonstrat că politicienii, cu mici excepții, ca și acum, după peste 100 de ani, au avut un comportament imoral, egoist, lipsit de realism și previziune, atitudine care a condus la o experienţă socială teribilă.
 Sigur că după război a fost realizată UNIREA CEA MARE, adică a fost împlinit idealul care a justificat şirul de sacrificii impuse de război, însă cu un preț mult prea mare care nu are nimic comun cu lina I a frontului.
DE CE?!
Pentru că în rândul militarilor români au fost înregistraţi 350.000 de morţi dar sacrificiul civililor s-a ridicat la 450.000.
Au murit mai muți civili decât militari iar acest raport impropriu pentru o perioadă de război a fost determinat, în mod covârșitor, de epidemie.
Constantin Argetoianu a subliniat astfel această situaţie dramatică:
„Tifosul exantematic a fost adevăratul nostru vrăjmaş; cu el ne-am războit mai mult decât cu nemţii – el ne-a răpus trei sferturi din cei 800.000 de oameni pe care i-am jertfit pentru realizarea unităţii noastre naţionale. Crudă şi inutilă jertfă care va rămâne de pomină şi, să sperăm, de pildă generaţiunilor viitoare”.
La început, ca și acum c19, epidemia era greu tratabilă de către medici, fiind diagnosticată ca „gripă infecţioasă” și recunoscută oficial abia în ianuarie 1917 ca epidemie de tifos exantematic.
Atunci, ca și acum, nicio măsură generalizată sau coordonată nu a fost luată eficient de la început şi astfel virusul s-a manifestat cu o intensitate deosebită. Când autoritățile unui stat, și este valabil pentru mai multe state, bâjbâie, poporul trage ponoasele, inclusiv prin moarte.
Azi lumea a ajuns într-o situație terifiantă, pe fondul tratării, cu o nepermisă și criminală culpă a sistemului de sănătate de către politrucii conducători din multe țări, ca să dispună, cu cinism, cine să moară, un tânăr vs un bătrân, pentru că nu au investit în cercetarea medicală și nu au fost în stare să fabrice, într-un număr suficient de mare, niște aparatură medicală, relativ simplă la nivelul tehnic din ziua de azi, necesară pentru a evita alegerea tânăr vs bătrân.
În schimb, stăm bine cu milioane de autoturisme, multe poleite cu aur și pline cu briliante, iahturi cât un stadion și castele cu sute de camere (polarizarea socială), cu armament supersofisticat și extrem de scump, care omoară omul de la distanță, fără să-l și vadă.
Atunci, ca și acum, mortalitatea a fost în creştere exponențială.
Atunci, tifosul a atins punctul culminat în martie 1917, apoi au descrescut destul de repede, pentru a ajunge aproape la zero spre sfârşitul lunii mai, cu o ușoară recrudescență. Să sperăm că și azi, cam în cinci luni vom scăpa de cobid-19 dar nimeni nu poate garanta că nu va veni un coivd-20 și mai nimicitor.
Din evidențele vremii a rezultat că rata mortalităţii a oscilat între 15-17%, din populaţie, atingând vârful de 30% în luna martie 1917, pentru a scădea până la dispariţie în luna iunie 1917, însă în rândul medicilor a ajuns la un procent de 41%  (au murit de tifos 354 de medici).
Azi, riscurile sunt similare pentru toți cetățenii dar în primul rând pentru medici și militari, pentru polițiști și jandarmi, în lupta cu dușmanul nevăzut, iar lupta cu pandemia este îngreunată de lipsa unei solidarități totale din cauza unora care umblă hai-hui, încalcă legea și jignesc organele de ordine sau a altora care, clacând, dezertează (demisionează/se pensionează), în special pe fondul lipsei de dotări elementare cu echipamente medicale.
Și pentru că majoritatea medicilor rămân încă pe baricade iar alții se sacrifică prin prezența în locuri publice 24/24 de ore, fără a avea drepturi civile (ex.: vezi modificarea Statutului polițistului prin care se suspendă c.o. și pensionările, ca și instituirea obligației de detașare a acestora fără acordul lor), cei mai mulți respectă legea, însă alții o încalcă,
propun, chiar dacă este 1 Aprilie, „de lege ferenda”, proiectul privind ORDONANȚA MILITARĂ NR. XYZ din 01.04.2020 care să cuprindă următoarele dispoziții:
„În completare la O.M. emise anterior, în situația în care, din cauze fortuite, se impune alegerea între tânăr și bătrân, pentru conectare/deconectare la „Sistemul de ventilaţie şi monitorizare respiratorie”, vor avea prioritate, de regulă, tinerii, cu următoarele excepții, în sensul că bătrânii au prioritate de conectare la sistemul de ventilație și monitorizare respiratorie în raport cu tinerii, chiar dacă diferența de vârstă este de un an, dacă tinerii fac parte din următoarele categorii:
- infractori care au comis fapte penale cu intenție (ex.: criminali, violatori, tâlhari, hoți, escroci, mituiți și mituitori, falsificatori etc.);
- condamnați aflați în detenție sau liberați condiționat;
- infractori care au săvârșit infracțiunile prevăzute de Ordonanțele militare;
- infractori care au săvârșit infracțiuni din culpă;
- persoanele care au săvârșit contravenții”.
Lăsând gluma la o parte, pentru că urmează perioada de după 1 Aprilie, consider că proiectul de act normativ este obiectiv și, în situații fortuite, face diferența între legaliști și cei care încalcă legea.

Reșița la 01 aprilie 2020

Cu respect, din autoizolare, sănătate tuturor!
Col.(rtr.) Marin BUȚIU