miercuri, 14 martie 2018





„FINIT  CORONA  OPUS”

Un onorabil domn general, cu care, din când în când, mai schimb mesaje pe email, mi-a trimis o “analiză” a unui alt domn, probabil tot cu grade, ce s-a încumetat să-i lumineze pe rezerviştii care calcă în străchini atunci când interpretează hăţişul de prevederi legale care a cam măcelărit dispoziţiile Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.
Pentru că nu am acceptul celor doi domni (pe al doilea nu-l cunosc decât după asumarea mesajului redirecţionat), mă abţin să le dau numele în vileag.
Şi a reuşit colegul nostru de bătrâneţe, în bună parte, să ne lămurească, fapt pentru care merită o bilă albă (poate nouă, zece), chiar dacă din când în când a marşat, în expozeu, spre o atitudine de profesor care îi face prostovani pe elevi, în genul în care marele maestru Florin Piersic era magistral în monologul „Un pedagog de şcoală nouă”.
Oricum, este bine că ne mai convorbim şi tragem (de) învăţăminte pentru şlefuirea culturii profesionale. Unii autodidacţi, fără facultate dar cu mult sârg, au ajuns „doctori în drept”.
Ce ne făceam noi, militarii pensionari, dacă am fi fost lăsaţi să ne pregătim, în tihnă, spre zborul final!? Era bine.
Dar nu şi nu, ai noştri politicieni (de toate culorile curcubeului) fac şi desfac legi care ne şicanează de vreo zece ani încoace, fără să fie nevoie, pentru a se găsi în treabă dar nu reuşesc (în afară de promisiuni demagogice) să scoată ţara din marea brambureală în care se află de 29 de ani.
Dincolo de exerciţiul juridic elaborat, cu raţionamente corecte, în mare parte, privind procedura actualizării pensiilor militare (este discutabili modul în care a aplicat principiul „Tempus regit actum”), observ că autorul articolului, făcând trimitere la un PDF, a virat brusc, la finalul articolului, şi s-a oprit la a trage o concluzie total eronată (fără nicio legătură cu mesajul) cum că SCMD „nu are sentinţă civilă care să ateste faptul că este organizaţie sindicală în înţelesul Legii nr.62/2011 Legea dialogului social...".
Adevăr grăita..., vorba vine, pentru că SCMD s-a înfiinţat în anul 2009, adică cu vreo doi ani înainte de intrarea în vigoare a Legii dialogului social, când legea pomenită nu se "născuse", adică temeiul legal al înfiinţării/dobândirii personalităţii juridice de către SCMD este sentinţa nr.83 din 18.08.2009 a Judecătoriei Sector 1 Bucureşti, pronunţată în dosarul civil nr.26479/299/2009, în baza art.15 şi 17 din Legea sindicatelor nr.54/2003, în vigoare în anul 2009.
A dat cu oiştea în gard şi s-a înecat ca ţiganu` la mal sau precum spunea Dănilă Prepeleac cu vorba-i de duh, „Na-ţi-o frântă, că ţi-am dres-o!”
Chiar stimabile, „ce-are sura cu prefectura?” (unii, care nu ştiu provenienţa expresiei, confundă consoana „r” cu „l” dar pare că ar fi mai potrivit „l”-ul în situaţii punctuale, gândindu-ne la unii prefecţi imperfecţi care conduc instituţia cu…).
Supralicitând şi divagând, m-am gândit şi la maxima lui Ovidiu din Heroides (II, 85) care s-ar traduce liber prin zicala: „Urma alege" sau „Ce-ai semănat, vei culege", cu alte cuvinte sfârşitul este în direct raport şi o consecinţă a începutului.
titlul acestui mesaj trimite şi către vorba lui La Fontaine care are un înţeles echivalent: “En toute chose il faut considerer la fin".
Cele vorbe de mai sus pot fi folosite spre lauda dar şi spre condamnarea cuiva.
Şi am ajuns la final, domnilor colegi de suferinţă, concluzionând că este o mare manipulare folosirea unui (ne)adevăr care nu are legătură cu cauza iar cel care bate pe la uşi închise, cu gândul la “divide et impera”, nu este demn nici de gradul de soldat.
Asta este, sfârşitul încununează opera.
Adică, în context, ce are Legea nr.223/2015 (sura) cu faptul că SCMD-ul (Prefectura) “nu are sentinţă civilă” ?
Ba are, berbecule,… are sentinţă civilă !!!
E greu să fim uniţi !?
Nu, dacă trecem peste manipulări şi, mai ales, peste orgolii.


Am onoarea !
Preşedintele Filialei Reşiţa a S.C.M.D.
Col.(rtr.) Marin BUŢIU