luni, 9 noiembrie 2015

     DIN NOU... LA CEAS DE CUMPĂN(Ă)IT

     Ziua bună tuturor !     
     Se pare că toamna este  mai blândă decât sperau cei care "ne mai dau gaz" iar omul anului 2015 nu poate fi decât supărat, măcar din acest punct de vedere.
     Românii, împinşi de la spate de tineri, ca urmare a tragediei care ne-a bulversat pe toţi românii, şi nu numai, strigă prin pieţe multe adevăruri, acoperind "bruiajul", în timp ce pe la unele posturi tv unii analişti şi alţi ...işti le dau lecţii de chirurgie plastică şi reparatorie adevăraţilor chirurgi, din câţi au mai rămas prin ţară după goana "băsesciană".
     Noi militarii rezervişti (activii au altă treabă), ca de obicei suntem "pro" sau "pentru contra", pe principiul "la fiecare cap altă pălărie", şi aşteptăm să trecem de două "hop-uri", 01 ianuarie 2016 şi 01 aprilie 2016, sperând ca să nu fim, din nou, păcăliţi.
     Lecturând presa şi ultimele mesaje postate pe site-ul S.C.M.D. nu pot să nu observ că sunt câteva expresii care se repetă cu obstinaţie (ex.: "după 25 (26) de ani", "corupţia ucide", "colectiv", "demisia...", "jos..." ... dar niciunul sus). 
     Cu excepţia Preşedintelui care a venit în Piaţa Universităţii, mai de voie mai de nevoie, toţi politicienii, de la stânga la dreapta "stau cu capul la cutie" şi niciunul nu mai vrea "sus", făcând notă discordantă numai câţiva care au apărut la emisiuni tv şi care, cel puţin până acum, nu au fost implicaţi în acte de corupţie. 
     Agora este bună pentru a semnala derapajele celor care ne conduc dar nu poate suplini instituţiile democratic alese.
    ALTFEL, STATUL NU EXISTĂ.

    Să privim realitatea în faţă şi să nu ne ascundem după cuvinte savante sau şchioape pentru că în oricare piaţă este poporul redus la scară, popor care, ca pretutindeni în lume, este compus din tineri şi bătrâni, profesori şi ingineri, muncitori şi agricultori (tot mai puţini), militari şi pensionari, artişti şi ziarişti, nebuni şi excentrici, hoţi şi trădători (tot mai mulţi), jigodii şi nemernici etc. Într-un oraş de provincie, îmi spunea un prieten, într-o seară de început de manifestaţie s-a strâns un numeros grup de 5 persoane din patru "partiduleţe". E clar că un partid a avut majoritatea.
    Problema nu este a instituţiilor existente (cu excepţia redimensionării acestora) pentru că într-o democraţie constituţională nu se poate altfel, ci a modului în care se face selecţia politicienilor care ajung să ne conducă.
    De peste un sfert de veac "selecţia politică" s-a cam făcut între hoţi, pe principiul frăţesc "una ţine, două mie", iar oamenii oneşti şi patrioţi au fost daţi de-o parte.
Dacă preşedinţii de partide vor continua să se înconjoare de corupţi şi sunt ei înşişi corupţi, este evident că problemele pentru care se iese în stradă nu se vor rezolva.
    Suntem într-o criză de sistem. Este evident că organismul social-politic este în blocaj.  
    Dacă nu avem capete luminate care să-l deblocheze îl va debloca piaţa.
    Suntem un popor care pentru fiecare pas spre prosperitate trebuie să facem sacrificii. 
    Nu mai scăpăm de legenda "Meşterului Manole".      
    Cum putem soluţia problema? 
    Simplu, prin crearea unor mecanisme (formate tot din oameni, fie şi din piaţa publică) care să cenzureze hoţii de a mai ajunge la putere şi de a-i înlătura pe cei dovediţi deja corupţi, trădători, nemernici, cameleoni şi imorali.    
    Tonul trebuie dat de la instituţia preşedinţială şi de la şefii de partide spre în jos pentru a se face curăţenie generală. Totul este numai să se vrea pentru că dacă nu atunci am îndoieli cu privire la onestitatea dregătorilor.
    Domnilor care ne conduceţi, priviţi-vă în fiecare dimineaţă în oglindă şi spuneţi cinstit dacă aveţi ceva să vă reproşaţi în legătură cu calitatea de om iar dacă da, atunci numiţi-i pe alţii care să aleagă grâul de neghină!
    În rest,... dacă vom ajunge de unde am plecat, este numai rezultatul triumfului vicleniei şi demagogiei hoţilor care ţin cu dinţii de ciolane, manipulând poporul prin toate mijloacele.    

   Cu stimă ,    
   Marin BUŢIU